Vizită la Mănăstirea Suceviţa

Am profitat de vremea tocmai bună pentru o plimbare până la Mănăstirea Sucevița. Am pornit pe jos…

sucevita-P1060142

… dar după ce am realizat că e mai departe decât ne-am imaginat, am continuat plimbarea în căruță prin bunăvoința unui localnic extrem de amabil :)

sucevita-P1060144

Mănăstirea Suceviţa, inclusă în patrimoniul UNESCO, a fost zidită la sfârşitul secolului al XVI-lea cu cheltuiala întregii familii Movilă, familie ce a dat Moldovei doi domni şi un mitropolit.

sucevita-P1060145

Pictura Suceviţei este cea mai bine conservată dintre toate ansamblurile picturale ale artei medievale moldoveneşti. O particularitate a picturii de la Suceviţa o reprezintă verdele – dominanta sa cromatică – culoare atribuită Duhului Sfânt, simbolizând înnoirea duhovnicească.

Impresia de masivitate a întregii incinte este dată de grosimea zidurilor din piatră şi de curtea spaţioasă, aproape pătrată.

sucevita-P1060149

Și pentru că plimbarea să fie completă, la întoarcere ne-am oprit pe marginea drumul să culegem soc. Colegul nostru, Sticlă, face o socată nemaipomenită :)

sucevita-P1060154

Creative Commons LicenseAcest articol este protejat de legea drepturilor de autor si poate fi preluat pe alte site-uri, parțial sau integral, doar cu menționarea sursei și respectând termenii Licenţei Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creative Commons.
Vezi şi alte articole despre: